Skrevet af
Skrevet af

Esben Seier Pedersen
Partner i SØM ejendomme A/S

Når lejerne får lov at give den fuld gas!

I en tid, der tvinger os til at gentænke, hvordan vi plejer vores sociale behov, må man finde andre veje. Et gammelt mundheld har altid fortalt os, at “alle veje fører til Rom”, men hvad nytter det, når Rom som så mange andre byer befinder sig i en komplet coronanedlukning? Lejerne i Skou’s Have* behøver ikke tage til Rom for at pleje deres sociale relationer. Et skridt ud i haven kan løse de fleste problemer. Jeg har været ude og tale med lejerne og spurgt dem, hvad der egentlig giver dem værdi, og hvordan vi som ejendomsudviklere kan blive endnu bedre til at give vores lejere et trygt hjem.

“Jeg joinede to andre, der sad udenfor, og det var der, jeg fik idéen, at vi skulle lave en havefest. Nu kender vi alle hinanden herude og har et kæmpe fællesskab.” – Mattis, lejer

Mattis fra Skou’s Have fortæller her, at der ikke skulle mere end et bord-/bænkesæt til for at skabe kontakten mellem ham og de andre lejere. SØM-tankegangen stopper dog ingenlunde ved et bord-/bænkesæt. Lejerne i Skou’s Have har bl.a. fået et bordtennisbord, hængekøjer, frugttræer, orangeri, plantehaver og en bålplads, som alt sammen inviterer til en social adfærd. Lejerne får dermed mulighed for at få en stor del af deres sociale behov dækket lige ude foran deres egen hoveddør. Det giver boligen en helt anden værdi for lejerne, idet naboskabet styrkes, og sociale relationer plejes.

Egentlig er det på en måde en smule udansk at mingle sig med naboerne, men måske bunder det i de begrænsede fysiske rammer, som langt de fleste ejendomsudviklere tilbyder sine lejere.

FØR SØM TILTAG

EFTER SØM TILTAG

[bafg id="1697"]

SØM har med disse tiltag skabt rammerne for, at Mattis og de andre lejere har mulighed for at dyrke fællesskabet lige netop der, hvor de bor og har hjemme. Havefesten blev skabt på lejernes helt eget initiativ. SØM ejendomme A/S har blot skabt et rum, hvor lejerne har mulighed for at give den gas sammen – og fuld gas fik den! 

Hvordan gik det så til havefesten? “Det gik megagodt. Vi var 25 lejere og havde en fed dag. Ja, det kan godt være, vi var flere, men jeg kunne ikke tælle til sidst. Vi brugte bordtennisbordet til beer pong – vi er jo unge,” fortæller en grinende Mattis, der er lejer i Skous Have. “Haven lignede selvfølgelig noget, der var løgn, dagen efter, fordi den havde fået fuld gas, men jeg tænkte, at jeg ville tage en for holdet, så efter et par timer var det hele ryddet op.”

Artiklen fortsætter under billedet…

Gå ikke glip af vores næste
investeringsprojekt

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Har I ellers nogle ting, I laver sammen? “Til jul er planen, at vi skal være nisser for hinanden herude. Så nu har vi aftalt, at vi laver julesokker, som vores nisser så kan fylde op hen over juledagene.”

Det kan slet ikke italesættes nok, hvor vigtigt et godt naboskab er for vores velvære. En spørgeskemaundersøgelse fra 2019 foretaget af Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania viste nogle meget interessante tal. I gruppen, der oplever et godt naboskab, er den gennemsnitlige tilfredshed med livet 8,3 på en skal fra 0 til 10. Ikke overraskende er det anderledes i gruppen, der oplever et dårligt naboskab. Her er den gennemsnitlige tilfredshed med livet kun 5,3. Undersøgelsen viser også, at danskernes fællesskaber med naboerne hænger sammen med, hvordan vi har valgt at bo. F.eks. er der en sammenhæng mellem gode gårdmiljøer og gode naborelationer for folk bosiddende i etageejendomme. 

“Her i ejendommen hjælper vi hinanden. Vi hænger lamper op, lapper cykler og mødes nogle gange tilfældigt ude i fællesarealerne og spiller kort f.eks.” – Mattis, lejer

Ikke ret mange gider efterhånden høre om coronarestriktioner mere. Ikke desto mindre kan det ikke benægtes, at netop disse restriktioner har enorme konsekvenser for vores sociale adfærd. Heldigvis kan lejerne i bl.a. Skou’s Have se frem til et efterår, hvor der er mulighed for fortsat at dyrke det gode naboskab – og dette helt uden at skulle forlade matriklen. Så gør det lige pludselig ikke så meget, at barerne i Aarhus lukker kl. 24, når man kan sidde udenfor ved bålpladsen i behørig coronaafstand og nyde en dåseøl med sin nabo.

*Skou’s Have er opført af Ejsingholm ApS, som også driver ejendommen i dag. Ejsingholm ApS ejes af flere af medejerne i SØM ejendomme A/S. SØM-tankegangen fra Skou’s Have er derfor også præcis den, man kan forvente, når man investerer i et projekt hos SØM ejendomme A/S.

Opsummering

  • Lejernes sociale adfærd afhænger af de fysiske rammer, udlejeren skaber.
  • En ejendomsinvestering bør være mere end blot afkast, udbytte og renterisiko.
  • Er din ejendomsinvestering socialt, økonomisk og miljømæssigt værdiskabende?

– Esben Seier Pedersen, Partner i SØM ejendomme A/S

nyt projekt

FÅ TILSENDT VORES NYESTE PROJEKT

Få vores nyeste investeringsprojekt så snart det udkommer!

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

BLIV KLOGERE PÅ SØM EJENDOMME A/S

Lejerne i fokus

Ejendomsinvestering og fællesskab

Ny investering – Park Living Skal den sunde ejendomsinvestering bygges på glimtende julekugler, lune æbleskiver og håndskrevne julehilsner? Der er...

Transparens

Udbyderens forretningsmodel er en overset faktor i risikovurderingen

Artikelserie. Del 2/3 – Forretningsmodellen. Når man som investor placerer sin formue i hænderne på en ejendomsinvesteringsudbyder, har udbyderens forretningsmodel...

Lejerne i fokus

SØM ejendomme A/S udvikler projekt med 60 seniorboliger i Ry

SØM ejendomme A/S har de seneste 12 måneder været i tæt samarbejde med AART architects og Kaj Ove Madsen A/S...

Lejerne i fokus

“Gnisten tændes i mig, når jeg giver ejendommen x-factor”​

Claus Pihlmann der er partner i SØM ejendomme A/S mener ikke, at regnearket alene beskriver ejendommens attraktivitet. Der er flere...

Transparens

Hvor meget investerer SØM selv? Mere end du tror.

SØM ejendomme A/S investerer altid selv 5 % og har dermed selv hånden på kogepladen. Det er en større andel,...

NYT PROJEKT

Få vores nyeste investeringsprojekt så snart det udkommer!

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Modtag vores næste
investering på e-mail

Skriv dig op og få relevant info på vores investeringsmuligheder lige nu og i fremtiden

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.