Claus Pihlmann der er partner i SØM ejendomme A/S mener ikke, at regnearket alene beskriver ejendommens attraktivitet. Der er flere bundlinjer end den talmæssige, der allesammen skal tages i betragtning, før man kan vurdere, om en ejendom er den rigtige. “Gnisten tændes i mig, når jeg giver ejendommen x-factor. Omvendt kan jeg blive helt trist, når det nogle gange helt tydeligt kan ses, at en ejendom er udviklet gennem regnearket, uden hverken at tage højde for bygning, byliv eller byrum. Det er desværre en tendens, jeg ser i stigende grad – og den vil jeg gerne gøre mit for at lave om på!”, fortæller han.
“For mig er det vigtigt at give noget tilbage til byen, når jeg udvikler boliger. Bedre er ikke nødvendigvis lig med dyrere”, fortæller Claus Pihlmann. “Jeg bliver motiveret af at udvikle og udbyde ejendomme, som jeg kan være stolt af, og det er ikke muligt kun ud fra et regneark. Det skal være inspirerende og spændende at tale om ejendomme. Vi udviklere bliver nødt til at tænke skridtet videre og give både lejerne, byen og bygningen noget ekstra – og det er netop, hvad SØM-tankegangen kan bidrage med”. Hvorfor er det vigtigt at have fokus på det sociale og miljømæssige? “Når man udvikler ejendomme, skal man forsøge at være et skridt foran, så man også om 5-10 år står med en moderne ejendom. Det er ikke længere nok kun at tænke på den økonomiske bundlinje. Den såkaldte tredje bundlinje, hvor man også har inkluderet de sociale og miljømæssige aspekter, er i højere grad end før med til at bestemme ejendommens værdi. Derfor er det vigtigt at have tænkt alle tre elementer ind i udviklingen fra begyndelsen”.
“Jeg oplever tit, at developere bliver positivt overraskede, når jeg kommer med nye ideer. Nogle tænker selvfølgelig, at det bliver for dyrt og bøvlet, men min erfaring fortæller en helt anden historie. Det betyder også, at vi på møderne med mæglere, bygherrer og developere ofte får skabt en ejendom som både giver lejerne, ejerne og byen noget, som den ikke gjorde før”.
Artiklen fortsætter under billedet…
Gå ikke glip af vores næste
investeringsprojekt
Hvor går grænsen for et SØM-tiltag? “Vi vil gerne gøre en positiv forskel, men vi skal ikke gøre det på bekostning af en god forretning. De sociale og miljømæssige tiltag skal i sidste ende bidrage til et højere økonomisk afkast. Tingene skal jo hænge sammen både på kort og lang sigt. Mine overvejelser sættes typisk ind i tidsmæssigt perspektiv på 7-10 år. Jeg spørger altid mig selv – er det SØM? Altså, er det social, økonomisk og miljømæssigt værdiskabende? Hvis det kun er SØ, altså socialt og økonomisk værdiskabende, er det OK. Det er det også med ØM-kombinationen. De eneste tiltag, vi takker pænt nej tak til, er SM-tiltag”, siger han og griner.
Opsummering:
- Regnearket er vigtigt, men har du taget højde for den tredje bundlinje?
- Man skal kunne være stolt af sin ejendom og turde vise den frem for naboen – har din ejendom x-factor?
- SØM, SØ og ØM-tiltag arbejder vi gerne med. Den sidste kombination overlader vi til andre.
– Esben Seier Pedersen, partner i SØM ejendomme A/S